Pomoc kuchenna jest niezbędna w niemal każdej profesjonalnej kuchni. Pomocnicy pomagają szefowi kuchni utrzymać porządek w kuchni i wspierają sprawne wydawanie posiłków zamówionych przez gości. Pomoc kucharza znajdzie pracę nie tylko w restauracji, czy kawiarni, ale również w placówkach oświatowych jak szkoła bądź przedszkole. Jakie są zadania osoby zatrudnionej na tym stanowisku i na jakie wynagrodzenie może liczyć?
Pomocnik kuchenny – jakie są jego obowiązki?
Chociaż często jest niedoceniana, to obecność pomocy kuchennej jest bardzo istotna dla pracy głównego zespołu kuchennego. W zależności od specyfiki lokalu i jego wielkości obowiązki pomocy kucharza będą się nieco różnić. Pomoc kuchenna w szkole będzie wykonywać inne czynności niż pomoc kuchenna w restauracji. Jest jednak kilka zadań, z którymi można zetknąć się właściwie wszędzie. Do podstawowych obowiązków zalicza się szykowanie warzyw i owoców, ich mycie, obieranie, krojenie. Oprócz tego dochodzi przygotowywanie prostych potraw, dbałość o czystość kuchni i stanowisk pracy, zmywanie naczyń, wsparcie w realizacji zamówień. Pomoc w kuchni nie wymaga posiadania wykształcenia gastronomicznego, ale przydatne jest doświadczenie w pracy w kuchni i chęć nauki.
Ile zarabia pomoc kuchenna?
Zarobki pomocnika kuchennego mogą się kształtować na różnym poziomie i zależą od paru czynników, do których przejdziemy za moment. Najpierw jednak ustalmy, z jakimi kwotami najczęściej trzeba się liczyć. Jak przeczytamy w raporcie na temat zarobków w Polsce z lutego 2024 roku, średnie wynagrodzenie pomocy kuchennej jest w okolicy 4320 zł brutto. Osoby zatrudnione na tym stanowisku zarabiają od 3890 zł do 5210 zł brutto.
Od czego zależy wynagrodzenie pomocy kuchennej?
Chociaż zmiennych można wymienić więcej, są trzy podstawowe czynniki mające największe znaczenie. Przede wszystkim na zarobki wpływają doświadczenie i umiejętności. Osoba, która pierwszy raz będzie pracować w kuchni i musi się wiele nauczyć, zarobi mniej niż ta, która zajmuje się tym od dłuższego czasu.
Drugim ważnym czynnikiem jest lokalizacja. W dużym mieście, gdzie koszty życia są wysokie jak Warszawa lub Kraków, pomoc kucharza dostanie wyższą pensję niż pracownik na tym samym stanowisku w małej miejscowości.
Nie można również pominąć kwestii charakteru działalności firmy. Pomoc kuchenna w przedszkolu nie będzie w stanie zarobić takiej kwoty, jak pomoc kucharza w renomowanej restauracji z wyszukanymi daniami.
Jak znaleźć pracownika?
Zapotrzebowanie na pracowników branży gastronomicznej często jest większe niż liczba zainteresowanych kandydatów, stąd szukanie pomocy kuchennej może być wyzwaniem. Wśród rozwiązań praktykowanych przez część lokali gastronomicznych możemy wymienić zamieszczanie ogłoszeń o pracę na portalach internetowych i w mediach społecznościowych. Bywa, że okazuje się to niewystarczające lub pracownik nie spełnia wymagań i rekrutację trzeba powtórzyć. Jeśli jest taka możliwość, to firmy korzystają z poleceń obecnych pracowników, ale może się to okazać niewystarczające i kandydatów do pracy trudno będzie znaleźć. Co jeszcze można zrobić?
Innym rozwiązaniem, o jakim warto pomyśleć, jest agencja pracy tymczasowej. Specjalizuje się w rekrutacji pracowników, więc od razu mamy pewność, że pracownik będzie miał umiejętności potrzebne na stanowisku pracy. Często agencja ma pewną bazę kandydatów, dlatego pracownicy trafiają do restauracji szybko. Możliwe jest pozyskanie pracowników na stałe albo wynajem pracowników z Ukrainy na jakiś czas. Agencje pracy tymczasowej są elastyczne i starają się odpowiedzieć na potrzeby wszystkich szukających pracowników firm.